TİROİD KANSERİ
Tiroid kanseri son yıllarda daha sık görülmeye başlamıştır. Bu hastalık erken evrede çoğunlukla bulgu verirken bazen bulgular geç fark edilebilmektedir.
Tiroid kanserinde sık görülen bulgular;
- Boyunun ön kısmında şişlik
- Ses değişiklikleri; çatallanma ve kısıklığı
- Yutmakta zorluk
- Boyunda ağrı
- Boyundaki lenf bezlerinde yumrular ele gelmesi
- Öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam çıkarma, yana yatınca ağrı ve nefes darlığı
- Baş dönmesi ve baş ağrısı
- Yürürken sendeleme, çift görme, sara nöbeti geçirmek
- Yatınca daha belirginleşen sırt, kalça veya bel ağrısı
- Kansızlık
- Sarılık
- Kilo kaybı
- Aşırı halsizlik
- Diğer daha nadir görülen bulgular
şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu bulguların bazıları boynun ön bölgesinde bulunan tiroidin kanser kitlesine bağlı çevreye olan baskısından kaynaklanırken, diğerleri hastalığın diğer organlara yayılması ile oluşabilmektedir. Yukarıda belirtilen durumlardan bazıları kolayca düzeltilebilen kanser dışı rahatsızlıklarda görülebildiği gibi bazıları ise sadece bu hastalığa özgü özellikler taşımaktadır (NOT: Yukarıda belirtilen bulgular tiroid kanserlerinde görülen bulguların hepsini içermediğinden hastaların '’Bu bulgulara benzer yakınmam yok, o nedenle tiriod kanseri olamam’' diye düşünmeleri yanlış olabileceği gibi '’Boynumda ele gelen yumru var o halde kesin tiroid kanseriyim’' diye düşünmeleri de yanlış olacaktır. Bu nedenle, herhangi bir sağlık yakınması olmayan kişide yeni gelişen bir bulgu ortaya çıktığında doktora başvurarak kontrol yaptırması doğru yaklaşım olacaktır).
Tiroid kanserinde de tüm kanserlerde olduğu gibi hastalığa sebep olan etkeni kesin olarak belirlemek zordur. Hastalığın oluşumunda riski arttıran bazı faktörler şöyledir;
- Bayanlarda tiroid kanserleri daha sık görülmekte
- Tiroid bezlerinin yüksek dozda radyasyona uzun süre maruz kalması
- Ailede tiroid kanserinin bir türü olan meduller kanseri olanlarda
- Endokrin (hormon salgılayan salgı bezleri) sistemle ilgili birden fazla tümörü (multiple) olan ailelerde tiroid kanseri sık görülmekte
Tiroid bezi kanseri ile başvuran hastalarda tedavi, hastanın özellikleri göz önüne alınarak belirlenmektir. Ancak çok genel bir şekilde tiroid kanserinde tedaviyi özetleyecek olursak; cerrahi, radyoaktif iyot (atom) tedavisi, ilaçlar ile tedavi yapılmaktadır. Bazı özel durumlarda radyoterapi (ışın tedavisi) de tedaviye eklenebilmektedir.