İLAÇ TEDAVİLERİNE BAĞLI BULANTI-KUSMA
Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlara bağlı bulantı-kusma sık karşılaşın yan etkilerdendir. Özellikle ilaç tarafından, beyindeki kimyasal maddeleri algılayan duyargaların uyarılması ile oluşurlar.
İlaca bağlı bulantı-kusmada tedavisinde öncelikle bulantı kesici ilaçlar verilir. Bunlar 4 çeşittir ve sırasıyla doktor kontrolünde kullanılır. Birinci verilen ilaç ile düzeltme olmamış ise sırasıyla 2. , 3. ve sonra 4. ilaç eklenir. Bulantının şiddetine göre doktor bazen aynı anda 2 veya 3 ilaca birden başlayabilir. Ağızdan alınan bu ilaçlar kusma nedeniyle hemen çıkarılıyor ise bunların damardan olan şekline başlanır. Ayrıca, kusmada olan sıvı kaybı bulantıyı daha da arttırdığından, bu hastalara serum ile sıvı takviyesi yapılır. Verilecek serum miktarı ve türüne doktor, hasta özelliklerine bakarak karar verir.
İlaç verilen bir kanser hastasında, bulantı kusma gelişmiş ve bulantı tedavisine inatçılık gösteriyor ise başka bir nedenle bulantı kusma olup olmadığının anlaşılması için Beyin Emar, yemek borusu-mide-ince barsak pasaj filmi ve gereken hastalarda Batın Usege filmi çekilir.
Bulantı ve kusması olan hastalarda beslenmede de düzenleme yapılması gerekir. Yağlı yiyecek ve kızartmalardan, bal/pekmez gibi koyu-kıvamlı tatlılardan kaçınılmalıdır. Besinler sık sık, azar azar, yavaş yavaş yenilmelidir.
İlaca bağlı kronik bulantısı olan hastalarda ilaç tedavisi, beslenme ve akupunktur gibi geleneksel yaklaşımların size fayda edip etmeyeceği konusunda onkoloji doktorunuzdan bilgi alınız.